Història

Breu història del Club Natació Calella

1986, els inicis

Per a parlar dels inicis del nostre club, en primer lloc cal remuntar-nos  al setembre de 1986, quan la Piscina Municipal va obrir les seves portes per primera vegada. Potser alguns recordeu encara el dia que es va inaugurar, plena de gent a vessar, sobretot de nens i nenes i  joves, que no es volien perdre l’oportunitat de ser els primers a tocar l’aigua d’aquella flamant piscina que l’Ajuntament de Calella havia construït  i obria per a ús de tothom.

La feina d’organitzar i impartir els cursos de natació a la Piscina Municipal de Calella va recaure sobre les espatlles de la Isabel Illa i la Dorly Strobl. De joves totes dues havien estat nedadores, la Isabel al Centre de Natació Mataró i la Dorly a Àustria, el seu país d’origen, en concret al Tiroler Wassersportverein, (el Club de Natació del Tirol), a Innsbruck, la seva ciutat natal. A més a més, totes dues havien estat donant cursos de natació d’estiu a diverses piscines privades de Calella els darrers anys, i alguns dels nois i noies que hi acudien estiu rere estiu les van seguir a la nova Piscina Municipal. Va ser en gran mesura per l’interès i la constància d’aquests nois i noies que la Isabel i la Dorly van començar a plantejar-se la fundació del que uns mesos més endavant seria el Club Natació Calella.

Per a constituir el club en primer lloc calia trobar persones amb ganes i empenta per a formar part de la Junta Directiva. La Isabel Illa va pensar en un pare de nedador com a president, en Joan Serras, amb molta experiència en l’escoltisme i per tant, molt avesat a organitzar tot tipus d’activitats amb nens i joves de diferents edats.  En  Joan va accedir-hi encantat. Per la seva banda, la Dorly va engrescar la seva bona amiga, Anna Maria Laborda i el seu marit, en Josep Maria Peracaula, un dels socis més antics del Club Natació Olot, per a ser socis fundadors  del club. Així s’asseguraven la participació de persones vinculades a la formació de nens i joves i amb experiència en el món de la natació.

 Podem dir que el Club Natació Calella és fill i conseqüència directa de la construcció d’un equipament esportiu públic com ho és la Piscina Municipal per part de l’Ajuntament de Calella. Sense aquella decisió política de construir la piscina, el CNC segurament mai no hauria existit.

15 de gener de 1988, naixement i fundació del nostre club

L’acta de Constitució del Club Natació Calella es va signar el 15 de gener de 1988, dia del naixement i fundació del nostre club i els membres de la primera Junta Directiva van ser: Joan Serras (President), Antoni Aragón (Vice-president) Anna Maria Laborda (Secretària i Tresorera) Isabel Illa, Dorly Strobl, Maria Dolors Boadas, Montserrat Clapés i Ferran Barrena (vocals).

Des d’aquell gener de 1988 han passat molts anys, i molts esdeveniments a la nostra piscina. El petit i modest club que tenia 21 socis i 13 nedadors l’any 1988 ha passat a ser un petit GRAN club, amb 500 socis, prop de 1500 abonats a la piscina  i 260 nedadors i nedadores federats l’any 2017. El Club Natació Calella del segle XXI desenvolupa una important tasca esportiva i també una important tasca social a la ciutat de Calella. A dia d’avui té una plantilla de més de 30 persones entre gerència, secretaria-recepció i administració, socorristes, monitors, entrenadors de natació, empleats de manteniment i neteja. Per altra banda, fins a dia d’avui més de 80 joves han aconseguit la seva primera feina, han aconseguit incorporar-se al mercat laboral gràcies al Club Natació Calella.

…més de 80 joves han aconseguit la seva primera feina, han aconseguit incorporar-se al mercat laboral gràcies al Club Natació Calella

L’evolució ha estat molt gran:  d’haver de demanar permís a l’Ajuntament  per a poder ocupar algun carril de la piscina a hores determinades per a poder entrenar,  a aconseguir la concessió de la Piscina Municipal primer per 10 anys -durant la presidència d’en Josep Maria Corrales, l’any 1994- i després per 20 anys més –durant el mandat de la Presidenta Dorly Strobl-. Aconseguir la concessió de la piscina va suposar “un abans i un després” pel nostre club. Es va passar a poder gestionar i dirigir des del propi club tot el funcionament de la Piscina Municipal, la qual cosa va suposar un gran avenç i un gran creixement qualitatiu i quantitatiu pel club sobretot en l’àmbit esportiu.

2004, l’obertura del Crol Centre Calella

Una altra fita molt important pel club va ser l’obertura l’any 2004 del Crol Centre Calella, una magnífica piscina olímpica exterior de 50 metres de caràcter privat, situada a escassos 150 metres de les nostres instal·lacions, propietat de la família Corrales i de la família Valls (ambdues amb forts vincles històrics amb la nostra entitat). Des de 2004 que els nostres nedadors gaudeixen, la major part de l’any, d’una Piscina de 50 m de primer nivell que el club utilitza en règim de lloguer de carrils per als entrenaments de les categories benjamins, alevins, infantils, júniors i absoluts.

D’altra banda, en aquests prop de 30 anys d’història, al Club Natació Calella  s’hi han practicat diferents disciplines esportives a banda de la natació. En concret, el  waterpolo, el triatló i la natació sincronitzada. Es va començar amb la Natació, l’esport rei del nostre club, i més tard hi va haver dos períodes en què es va tenir secció de waterpolo (entre les temporades de 1990/91 -1994/95 i 1999/2000-2005/06). El 1995 també es va crear una petita secció de triatló, que es va mantenir fins el 2010. La temporada 2003/04 s’iniciava la secció de Natació Sincronitzada amb 22 nedadores, una secció que l’any 2017 compta ja amb més de 70 sincronistes i que fins a dia d’avui no ha parat de créixer, quantitativament i qualitativament,  convertint-se en un referent a la nostra comarca.

…al Club Natació Calella  s’hi han practicat diferents disciplines esportives a part de la natació: el  waterpolo, el triatló i la natació sincronitzada

Fins a dia d’avui, a banda de les 29 edicions consecutives de la Travessa a la Platja de Calella, el club ha organitzat dos grans esdeveniments d’àmbit nacional i internacional en col.laboració amb el Crol Centre Calella: els Campionats d’Espanya de Natació Absoluts d’estiu (l’any 2005) i el Campionat d’Europa Júnior de Natació Sincronitzada (l’any 2007).  En ambdós casos els esdeveniments es van celebrar a la Piscina Olímpica de 50m del Crol Centre Calella i el resultat va ser d’un èxit total i absolut tant a nivell organitzatiu com de participació.

Al 2003 es va ampliar l’oferta esportiva mitjançant el nou Gimnàs

També hi ha hagut millores i ampliacions en els serveis que ofereix el club. L’any 2003 es va poder ampliar l’oferta esportiva mitjançant el nou Gimnàs que vam obrir a la zona de l’antic escorxador, just al costat de la Piscina,  que s’ha anat ampliant progressivament gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de Calella. El 2008 es van instal·lar els panells d’energia solar per a escalfar l’aigua, que ens van fer mereixedors del reconeixement com a exemple de sostenibilitat mediambiental. I des del 2009 que tots els usuaris de la nostra piscina poden gaudir d’un tractament de l’aigua molt més saludable i agradable al bany com ho és el de la cloració salina.

2013, es rebateja la nostra instal·lació “Piscina Municipal Dorly Strobl”

L’any 2013 l’Ajuntament de Calella, a petició de la Junta Directiva del Club, va aprovar rebatejar la nostra instal·lació amb el nom de “Piscina Municipal Dorly Strobl” en honor i en record de l’estimada Dorly, veritable “alma mater” de la natació a Calella, que fou membre fundadora del club, monitora, entrenadora, empleada, directiva i Presidenta del Club entre 1999 i 2011 i que va deixar una profunda i inesborrable empremta al nostre club.  

Són moltes les persones que han protagonitzat i fet possible el creixement del Club Natació Calella al llarg dels anys. Moltes persones han passat pel club i  d’una manera o altra han contribuït amb el seu esforç i dedicació a fer créixer l’entitat. Tots mereixen el nostre reconeixement i agraiment: fundadors, presidents, membres de junta, entrenadors, monitors, gerents, personal de la piscina i, molt especialment,  els nedadors i nedadores i les seves famílies. Són aquests últims la nostra raó de ser. Són els nedadors i les nedadores els qui amb la seva il·lusió, la seva disciplina i la seva capacitat d’autosuperació han fet i fan gran el nostre club. Un club i un esport com ho és la natació que ens ensenya que treballar dur té la seva recompensa. Un esport on els valors del sacrifici, l’esforç, la constància i l’autodisciplina ajuden a superar els obstacles de cada dia. Un club que té com a principal objectiu formar a nens i nenes en la pràctica  esportiva de la Natació, però per damunt de tot, transmetre’ls aquests valors i formar-los com a persones. Més que “fabricar grans campions” l’objectiu principal del nostre club és “fabricar grans sers humans”. Aquest és el nostre principal afany i ho ha estat des del dia de la fundació de la nostra entitat.

I per acabar aquesta breu història no podem deixar d’esmentar un entrenador de natació i de waterpolo que va deixar empremta al seu pas pel club. Volem dedicar unes paraules al record d’en Josep Monterde, en “Jep”, pels que vam tenir la sort de conèixer-lo. Divertit, proper, molt treballador, el millor amic d’en Paco Nieto, l’entrenador de la Neus Martorell, d’en Carlos Galindo i de molts altres nedadors i nedadores que mai no l’oblidaran.  L’entrenador que, anant cap a la piscina a les 7 del matí, s’oferia per recollir nedadors a la porta de casa seva per dur-los a l’entrenament. A ell li dediquem el “Trofeu Josep Monterde” que des de que ens va deixar -al setembre de 1995, amb només 32 anys- cada any s’organitza a la nostra piscina en la seva memòria.

Vanessa Lluís i Strobl

RELACIÓ HISTÒRICA DE PRESIDENTS DEL CLUB NATACIÓ CALELLA

Joan
Serras i Mir

1988 – 1991

Josep
Oliva i Hernández

1991 – 1992

Josep Mª
Corrales i Servet

1992 – 1999

Dorly
Strobl

1999 – 2011

Jordi
Sagrera i Baronet

2011 – 2016

Raül
Claramunt i Ruscalleda

2016 - ...